Ett liv som gris

Ett liv som gris 2015

Stöd vårt arbete

  • Vårt arbete för djuren är inte möjligt utan våra supporters och vi hoppas att fler vill stödja våra kampanjer genom att bli månadsgivare.
  • SMS:a START DJUR100 till 72370 för att donera 100 kronor i månaden eller START DJUR50 till 72370 för att donera 50 kronor varje månad till Djurrättsalliansen livsviktiga arbete.
  • Du kan också donera direkt till vårt plusgirokonto 42 54 11-6.
Du är här: Startsidan Kampanjen Nyhetsarkiv Inget åtal mot Swedish Meats före detta ordförande - rättssystemet rättfärdigar djurplågeri

Bevittnat...

" Många ’åt’ mat trots att det var tomt i skålen. "

Dalby Hill, Dalby


Inget åtal mot Swedish Meats före detta ordförande - rättssystemet rättfärdigar djurplågeri

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button
I november 2009 avslöjade Djurrättsalliansen hur grisar lever i Sverige. Dokumentation från ett hundratal grisfarmer över hela landet publicerades och majoriteten av dessa polisanmäldes även för brott mot djurskyddslagstiftningen. En av de besökta och anmälda farmerna var Blackstaby gris AB utanför Flen. Farmen anmäldes på tolv punkter för brott mot djurskyddslagstiftningen. Som bevis fanns flera timmar filmmaterial och hundratals bilder, dessutom ett antal vittnesmål. Trots detta läggs nu åtalet mot farmens ägare, som tidigare var ordförande för köttbranschens organisation Swedish Meats, ned.
- Att åtalet mot Blackstaby Gris AB läggs ner kan inte tolkas annorlunda än att veterinärer och rättssystemet godkänner att grisar behandlas i strid mot lagen. Den extremt industrialiserade grisindustrin och dess uppfödning har blivit norm men den uppfyller inte de krav som finns i djurskyddslagen. Grisarna på Blackstaby lever i misär, men de har ingen hjälp att hämta från rättssystemet. Att lägga ner det här åtalet är att rättfärdiga djurplågeri, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen polisanmälde majoriteten av de cirka hundra besökta farmerna samma dag som dokumentationen lanserades. Främsta syftet med anmälningarna var att visa att det inte rör sig om undantagsfall där grisar vanvårdas - utan att det handlar om en hel industri som är felkonstruerad. Djurrättsalliansen valde att vittna i ett av fallen, det mot Blackstaby Gris AB. Det är den farm som det fanns mest bevismaterial från och den visar tydligt upprepade brott mot djurskyddslagstiftningen.

- Att allt detta bildmaterial, film och vittnesmål inte räcker som underlag för ett åtal visar att djurskyddslagen inte är mer än ett försäljningsargument för svenska grisproducenter. Det är en skam att grisar tvingas leva såhär. Nu kan vi bara hoppas att konsumenterna tar avstånd, avslutar Malin Gustafsson.

För mer information, kontakta:
Djurrättsalliansen, 0762-301200
info@djurrattsalliansen.se
 

Ett liv som gris

Under två års tid har aktivister från Djurrättsalliansen besökt närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Det är omkring en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. Vårt undersökningsmaterial består av allt från stora industrifarmer till små familjegårdar. På varje gård har vi med hjälp av videokameror, kameror och anteckningsblock dokumenterat de övergrepp och lagbrott vi har sett.

Det omfattande material som vi samlat in ligger till grund för den här kampanjen. Våra betraktelser ger en oroväckande bild av de svenska grisarnas verklighet – en vardag präglad av tristess, sjukdomar och hårda betonggolv.

Följ med Djurrättsalliansen bakom köttfabrikernas stängda dörrar och ta del av våra avslöjanden.

Vågar du se sanningen?

Våra sociala medier

Bli fan till Djurrättsalliansen på Facebook, eller bli vän med oss på MySpace. Skriv gärna upp dig som prenumerant på vårt nyhetsbrev. Missa heller inte våra RSS-flöden:

Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en rikstäckande djurrättsorganisation som utgörs av lokalgrupper i olika städer. Det är våra aktiva medlemmar som driver och utgör Djurrättsalliansen. En stor del av Djurrättsalliansens kampanjer och material bygger på det arbete som vår researchgrupp utför. Syftet med den är att avslöja och motverka djurplågeri i alla dess former.

Allt arbete är oavlönat och alla donationer går oavkortat till arbetet för djuren.

Kontakta oss

  • Djurrättsalliansen
    Box 2107, 128 23 Skarpnäck
  • Telefon: 072-300 39 00
  • info@ettlivsomgris.se
  • Plusgiro: 42 54 11-6