Ett liv som gris

Ett liv som gris 2015

Stöd vårt arbete

  • Vårt arbete för djuren är inte möjligt utan våra supporters och vi hoppas att fler vill stödja våra kampanjer genom att bli månadsgivare.
  • SMS:a START DJUR100 till 72370 för att donera 100 kronor i månaden eller START DJUR50 till 72370 för att donera 50 kronor varje månad till Djurrättsalliansen livsviktiga arbete.
  • Du kan också donera direkt till vårt plusgirokonto 42 54 11-6.
Du är här: Startsidan Kampanjen Nyhetsarkiv Förundersökningen nedlagd - men brottet består: Nytagna bilder från Blackstaby Gris AB

Bevittnat...

" Samtliga 74 suggor i stallet var fixerade. Både suggor som redan fött och sådana som skulle föda. "

Hults gård, Säffle


Förundersökningen nedlagd - men brottet består: Nytagna bilder från Blackstaby Gris AB

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button
I november förra året avslöjade Djurrättsalliansen hur livet som gris ser ut i Sverige. Dokumentation från omkring hundra svenska grisfarmer publicerades. En av farmerna var Blackstaby Gris AB vars ägare då var ordförande för Swedish Meats (numera Sveriges Djurbönder). Han anmäldes för brott mot djurskyddslagen på flera punkter. Trots omfattande bevismaterial, flera vittnesmål och att brotten dokumenterats vid upprepade tillfällen så har nu förundersökningen lagts ner.


Idag kan Djurrättsalliansen visa nytagna bilder och film från Blackstaby Gris AB. Materialet visar att grisarnas misär består - trots att både ägaren, hans veterinär, länsstyrelsen och nu även rättsystemet - gett grönt ljus för djurhållningen.

- Blackstaby är inget undantag, det är såhär grisar föds upp. Djurskyddslagen i Sverige säger en sak, men starka branschintressen, med veterinärer och myndigheter i sällskap, försöker dölja att den inte efterföljs inom grisindustrin. Den nedlagda förundersökningen kan bara tolkas som att de fått gehör för sin sak, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen har under hösten 2010 gjort flera inspektioner på farmen. Vid ett första återbesök märktes det direkt att något förändrats. På dörrarna in till grisstallarna satt ”Varning för hunden”-skyltar och kombinationshänglås. Inspektörerna tog översiktsfotografier via de öppna fönstren och kunde konstatera att inuti stallarna såg allting ut precis som innan avslöjandet för ett år sedan. De beslutade då att ta reda på koden till låsen så att grisarnas förhållanden kunde dokumenteras på nytt.

Vid samtliga inspektioner hade grisarna minimalt eller inget strömedel alls. Många av boxarna var så gödselbetäckta att grisarna tvingades ligga i sin egen avföring. Grisstallarna var slitna, smutsiga och många av djuren hostade av den dåliga luften. En rad olika benbrott, liggsår och bitsår dokumenterades; skador som inte såg nya ut. Döda grisar låg kvar i boxen medan kamraterna tuggade och bökade på de döda kropparna.

- Många människor blev upprörda över bilderna vi kunde visa upp förra året och förväntar sig nog att läget för grisarna är bättre nu. Det är det inte. Vi måste fråga oss om det är rätt att föda upp djur på det här sättet, säger Malin Gustafsson.

- Blackstaby är representativt för vad vi sett på andra farmer och det finns ingen anledning att tro att förhållandena förbättrats väsentligt på andra håll heller. När rättsystemet rättfärdigar djurplågeri är det upp till konsumenterna att ta ansvar och agera. Vi hoppas att många slutar äta kött för grisarnas skull.

18 september 2010
 


 ”Väggarna kring de små boxarna såg väldigt smutsiga och slitna ut. Golven i många boxar var helt täckta av gödsel och det såg geggigt och blött ut. Även grisarna var smutsiga och täckta av sin egen avföring. Trängslen i de stimulanslösa boxarna var stor och verkligheten för grisarna är väldigt mörk och dyster. I ett stall med mindre grisar under tillväxt låg en död gris slängd utanför en box. I ett annat stall låg en större gris som såg ut att ha legat ett tag slängd längst ner i stallet. Strömedel hos slaktsvinen existerar inte alls. Det dokumenterades även bölder, bitsår och brutna ben.”


25 september 2010
 
  ”Överlag var det extremt smutsigt i grisstallarna. Vissa boxar var värre än andra. Det syntes inte några spår av strömedel alls i nästintill alla boxar. Luften och stanken var enormt påfrestande och det var tjockt med flugor på vissa ställen. I flera boxar var det så mycket avföring att hela golvet i boxen var täckt och grisarna var otroligt smutsiga. Inte någonstans i dessa boxar kunde grisarna ligga ner utan att behöva bli täckta av sin egen avföring. Stora navelbråck, halta och apatiska grisar dokumenterades.”


29 september 2010

”I en box hittades en gris som var död. Den döda grisens färg var förändrad och huvudet såg alldeles lila ut. Det kom någon slags vätska från kroppen. I boxen var det väldigt trångt då grindarna mellan två boxar hade gått sönder så att de flesta hade tagit sig in i en box. En gris blev i princip tvingad till att lägga sig på sin döda kamrat. I en annan box fanns en gris med stora sår över båda sina öron. Öronen var blodiga och en massa smuts hade fastnat i såren. Bölder dokumenterades. Generellt för de flesta stallarna var att det var mycket avföring i boxarna. Det var smutsigt och strömedel hos grisarna syntes inte till.”


27 oktober 2010

”En gris hade dött i boxen bland sina kamrater. Grisen såg lila ut i färgen och de andra grisarna i boxen bökade och tuggade på kroppen. Grisen som var död såg ut att ha legat där ett tag med tanke på färgen på kroppen. Det var en box precis vid ingången till ett av stallen så det går inte att ha missat den. Någon måste ha gått förbi och inte brytt sig om att grisen låg död bland sina kamrater. Vid inspektionen dokumenterades även stora bölder, bland annat en som satt på halsen på en gris. Grisar som inte kunde stödja på sina ben eller haltade hittades. Svansbitning dokumenterades. I de flesta stallarna var det smutsigt och boxgolven var täckta med gödsel i flera boxar. Luften var mycket dålig, det var svårt att andas och många av grisarna hostade.”

 

31 oktober 2010


"Fruktansvärt smutsiga boxar. Grisarna i princip vadade i sin egen avföring och kropparna var helt täckta av gödsel. Varken mindre grisar i tillväxtsboxar eller slaktsvin hade någon form av strömedel. Det enda som sågs var antingen kalt betonggolv eller gödseltäckt golv. I ett stall låg två avlivade grisar på marken bara någon meter ifrån deras levande kamrater. Döda grisar i boxar dokumenterades, boxkamraterna bökade och tuggade i de livlösa kropparna. Det är uppenbart att ägaren har valt att låsa in problemen istället för att åtgärda dem."
 

Det här är vad Hultströms veterinär har sett i ett års tid, utan att reagera. Det här är vad djurskyddsinspektörerna som besökt gården två gånger under 2010 har låtit passera. Det här är de brott som åklagaren väljer att inte gå vidare med.

Samhället skyddar inte djuren. Grisarnas enda hopp ligger hos dig och mig. Ta ditt ansvar - ät inte kött!


Högupplösta bilder från Blackstaby, hösten 2010

Blackstaby_18_september_2010_28_100x66
Översikt av stall med dagens tidning, 18 september

Blackstaby_18_september_2010_352_100x66
Sugga med liggsår utan halm, 18 september

Blackstaby_18_september_2010_61_44x66
Grisar i gödselfylld box, 18 september

Blackstaby_18_september_2010_102_100x66
Grisar i smutsig box, 18 september

Blackstaby_25sep10_043_99x66
Grisar i smutsig box, 25 september

Blackstaby_29_september_2010_339_100x66
Död gris box med andra, 29 september

Blackstaby_29_september_2010_65_100x66
Gris ligger i gödsel, 29 september

Blackstaby_29_september_2010_27_100x66
Översikt slaktsvinsboxar, 29 september

27_oktober_2010_blackstaby_63_44x66
Ung gris i gödsel, 27 oktober

27_oktober_2010_blackstaby_132_100x66
Död uppsvälld gris i box, 27 oktober

Blackstaby_31_oktober_2010_233_44x66
Grisar som vadar i gödsel, högkant, 31 oktober

Blackstaby_31_oktober_2010_19_100x66
Död gris i box med dagens tidning, 31 oktober

 

Ett liv som gris

Under två års tid har aktivister från Djurrättsalliansen besökt närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Det är omkring en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. Vårt undersökningsmaterial består av allt från stora industrifarmer till små familjegårdar. På varje gård har vi med hjälp av videokameror, kameror och anteckningsblock dokumenterat de övergrepp och lagbrott vi har sett.

Det omfattande material som vi samlat in ligger till grund för den här kampanjen. Våra betraktelser ger en oroväckande bild av de svenska grisarnas verklighet – en vardag präglad av tristess, sjukdomar och hårda betonggolv.

Följ med Djurrättsalliansen bakom köttfabrikernas stängda dörrar och ta del av våra avslöjanden.

Vågar du se sanningen?

Våra sociala medier

Bli fan till Djurrättsalliansen på Facebook, eller bli vän med oss på MySpace. Skriv gärna upp dig som prenumerant på vårt nyhetsbrev. Missa heller inte våra RSS-flöden:

Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en rikstäckande djurrättsorganisation som utgörs av lokalgrupper i olika städer. Det är våra aktiva medlemmar som driver och utgör Djurrättsalliansen. En stor del av Djurrättsalliansens kampanjer och material bygger på det arbete som vår researchgrupp utför. Syftet med den är att avslöja och motverka djurplågeri i alla dess former.

Allt arbete är oavlönat och alla donationer går oavkortat till arbetet för djuren.

Kontakta oss

  • Djurrättsalliansen
    Box 2107, 128 23 Skarpnäck
  • Telefon: 072-300 39 00
  • info@ettlivsomgris.se
  • Plusgiro: 42 54 11-6