Ett liv som gris

Ett liv som gris 2015

Stöd vårt arbete

  • Vårt arbete för djuren är inte möjligt utan våra supporters och vi hoppas att fler vill stödja våra kampanjer genom att bli månadsgivare.
  • SMS:a START DJUR100 till 72370 för att donera 100 kronor i månaden eller START DJUR50 till 72370 för att donera 50 kronor varje månad till Djurrättsalliansen livsviktiga arbete.
  • Du kan också donera direkt till vårt plusgirokonto 42 54 11-6.
Du är här: Startsidan Kampanjen Frågor och svar

Bevittnat...

" Kroppen är uppsvälld och missfärgad, ansiktet är till hälften uppätet. "

Sälshög Ekedala, Tomelilla


Frågor och svar

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Vad kan jag göra för att hjälpa grisarna i grisindustrin?

Den viktigaste insatsen du kan göra är att sluta äta kött. Det finns ingen bättre garanti för att försäkra dig om att inga djur kommer till skada. Tillsammans med grisarna lider många andra djur svårt i djurindustrin för människornas skull. Vi kan befria dem från det genom medvetna val kring vår mat.

En genomsnittlig svensk äter ungefär 35 kilo griskött om året, för varje person som slutar äta kött kan många liv räddas. Du kan göra skillnad!

Du kan också hjälpa till genom att sprida information om djurens situation i svensk livsmedelsindustri. Ta kontakt med oss så berättar vi vad du kan göra för grisarna tillsammans med oss!

Räcker det inte om jag går över till ekologiskt kött?

Även de ekologiska grisarnas liv innehåller ett stort lidande och många plågsamma erfarenheter. Stress- och skräckfyllda transporter på upp till åtta timmar och efterföljande behandling på slakterierna är densamma för en ekologisk gris och vilken annan gris som helst. Boxarna är bara lite rymligare på en ekologisk gård, den enda skillnaden är att de ska ha ett tjockt lager strö och att djuren får gå ut i en liten utomhusbox också.

Lider verkligen grisarna av att vara instängda om de aldrig sett något annat?

Många av grisarnas beteendebehov finns inuti dem som djupt rotade instinkter. Dessa försvinner inte genom avel eller erfarenhet. Att söka sin föda genom att böka, att kontrollera sin kroppstemperatur genom att rulla sig i dy och att kunna bygga bo åt sina kultingar är alla behov som finns medfött hos grisarna. Det är behov som inte försvunnit med aveln och som inte tillgodoses på farmerna.

Det är väl bättre att äta svenskt kött än utländskt?

Det är inte likhetstecken mellan att det står ”ursprungsland Sverige” på en köttförpackning och att djuret som köttet kommer ifrån levt och dödats under goda förhållanden. Många av de problem och brister som man ofta belyser i andra länders djurhållning har vi dessutom funnit på flertalet grisfarmer i Sverige.

Det finns bara en märkning av mat som kan garantera att djur inte kommit till skada och på den står det helvegetariskt.

Varför valde ni att sätta fokus på just grisarna?

Endast runt en procent av Sveriges grisar ges någonsin en chans att gå ut, resten är undangömda i stora betongkomplex runt om i Sverige. Hur många svenskar har egentligen sett och träffat en gris från den svenska grisindustrin? Det finns mer än dubbelt så många grisar som nötkreatur i Sverige och tio gånger fler grisar än hästar. Men grisarna syns inte. Deras vardag bevittnas i stort sett endast av gårdens ägare och grisskötare. De som konsumerar köttet från dessa djur har ingen aning om hur det ser ut innanför väggarna på grisfarmerna. Det är den verkligheten vi vill visa.

Varför ska man bry sig om grisarna och andra djur när det finns barn som svälter?

För att det hänger ihop. Medkänslan räcker till flera! För att producera foder till djuren i köttindustrin använder vi jordens resurser på ett mycket slösaktigt sätt. Energiåtgången är långt mycket större än om vi direkt skulle odla mat till världens människor, istället för att låta grödorna ta vägen via djuren i form av foder. Två tredjedelar av jordens odlingsmark används för att odla foder till djur. Maten, och marken, hade räckt till många fler om man odlade grödor för mänsklig konsumtion. Istället för att lokalbefolkningar ges möjlighet att odla sina jordar och få mat till sig själva driver man upp grödor som blir till djurfoder för att kunna producera kött som säljs till andra länder.

Det finns inget motsatsförhållande mellan att engagera sig för djur och människor. Snarare är det ett tecken på en övergripande solidaritet och omtanke för alla levande individer.

Varför ska jag bry mig om vad jag äter?

Som konsument och som kund har du möjlighet att påverka efterfrågan på olika produkter. Om vi blir färre som vill betala för kött i butiker och restauranger så kommer utbudet också förändras. Du som väljer bort kött föregår också med gott exempel och visar att en annan värld är möjlig; en där djurfabriker inte behövs och där djur inte utsätts för lidande och död för människors egoistiska syften.

Vad kan jag äta i stället för kött?

Idag finns det mängder med produkter som fungerar utmärkt som ersättning, både näringmässigt och smakmässigt, i din kost. Många produkter framställs av soja- eller veteprotein och utbudet växer ständigt både i vanliga livsmedelsaffärer och i specialiserade butiker. På restaurangerna växer också kunskapen om vegansk mat. Fler och fler receptsamlingar och kokböcker ges ut och på Internet finns mängder med tips, kunskap och inspiration för det veganska köket. Besök till exempel www.vegomässan.se. Vegansk mat är nyttig, god, variationsrik och framför allt fri från förtryck!

 

Ett liv som gris

Under två års tid har aktivister från Djurrättsalliansen besökt närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Det är omkring en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. Vårt undersökningsmaterial består av allt från stora industrifarmer till små familjegårdar. På varje gård har vi med hjälp av videokameror, kameror och anteckningsblock dokumenterat de övergrepp och lagbrott vi har sett.

Det omfattande material som vi samlat in ligger till grund för den här kampanjen. Våra betraktelser ger en oroväckande bild av de svenska grisarnas verklighet – en vardag präglad av tristess, sjukdomar och hårda betonggolv.

Följ med Djurrättsalliansen bakom köttfabrikernas stängda dörrar och ta del av våra avslöjanden.

Vågar du se sanningen?

Våra sociala medier

Bli fan till Djurrättsalliansen på Facebook, eller bli vän med oss på MySpace. Skriv gärna upp dig som prenumerant på vårt nyhetsbrev. Missa heller inte våra RSS-flöden:

Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en rikstäckande djurrättsorganisation som utgörs av lokalgrupper i olika städer. Det är våra aktiva medlemmar som driver och utgör Djurrättsalliansen. En stor del av Djurrättsalliansens kampanjer och material bygger på det arbete som vår researchgrupp utför. Syftet med den är att avslöja och motverka djurplågeri i alla dess former.

Allt arbete är oavlönat och alla donationer går oavkortat till arbetet för djuren.

Kontakta oss

  • Djurrättsalliansen
    Box 2107, 128 23 Skarpnäck
  • Telefon: 072-300 39 00
  • info@ettlivsomgris.se
  • Plusgiro: 42 54 11-6