Ett liv som gris

Ett liv som gris 2015

Stöd vårt arbete

  • Vårt arbete för djuren är inte möjligt utan våra supporters och vi hoppas att fler vill stödja våra kampanjer genom att bli månadsgivare.
  • SMS:a START DJUR100 till 72370 för att donera 100 kronor i månaden eller START DJUR50 till 72370 för att donera 50 kronor varje månad till Djurrättsalliansen livsviktiga arbete.
  • Du kan också donera direkt till vårt plusgirokonto 42 54 11-6.
Du är här: Startsidan Kampanjen Nyhetsarkiv

Bevittnat...

" Tjugotre suggor var fixerade. Det låg en död kulting i en av gångarna, och en av kultingarna hade ett öppet skärsår på höger bakben. "

Bollerups naturbruksgymnasium, Tomelilla


Nyheter

Industrialiserad griskannibalism i Europa - snart även i Sverige?

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Idag rapporterar Sveriges Radio om hur grisar i hela Europa utfodras med fett och blod från andra grisar. Det är inte tillåtet i Sverige, men det finns förslag på nya EU-regler om att inte bara tillåta blod och fett, utan även ben- och köttmjöl i fodret. Det kan öppna för att öven svenska grisar får foder gjort av andra grisar.

 

Grisavslöjande i Spanien

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Den internationella djurrättsorganisationen Animal Equality har avslöjat verkligheten för grisarna i den spanska grisindustrin, som är världens fjärde största.

Organisationen har infiltrerat och dokumenterat 172 farmer, ekologiska och konventionella. Över 2000 foton och 200 timmar film har samlats ibland annat en femtiominuters dokumentärfilm, som visar på en fruktansvärd verklighet för grisarn, även i den ekologiska produktionen. Man har bland annat hittat många fall av kannibalism bland grisarna, och dokumenterat hur sjuka grisar dödas genom att slås i golvet eller till och med lämnas att självdö i containrar.

Ta del av materialet här

 

Djurrättsalliansen vinnare av Guldråttan

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Djurrättsalliansen blev i helgen stolta mottagare av Djurens Rätts utmärkelse Guldråttan för kampanjen Ett liv som gris. Guldråttan delas varje år ut till en person eller organisation som gjort en stor insats för djuren.

 

Läs mer...
 

Åtal mot Hultström är välkommet - men löser inga problem

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Nu har åklagaren meddelat att Lars Hultström är formellt misstänkt för brott mot djurskyddslagen. Hultström var tidigare ordförande för Sveriges Djurbönder och är ägare till gården Blackstaby som polisanmälts av Djurrättsalliansen.

- Det vi har sett och dokumenterat vid våra fyra besök på Blackstaby är fullkomligt vidriga scener, som vem som helst själv kan se på vår hemsida. Om Hultström inte blir dömd för detta visar det bara man kan komma undan med vad som helst så länge offren bara är djur. Att han är skyldig råder det ingen tvekan om, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen och en av de som vittnar mot Hultström.

Läs mer...
 

Kontrollerna är för hårda för bönderna - eller är det verkligheten som är för hård för grisarna?

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button
De senaste dagarna har företrädare för grisbranchen gråtit ut i lantbrukspressen; inspektionerna har blivit för många och för hårda! Fortsätter det så här så kommer vi få lägga ner! Grisproducenternas ordförande Annika Bergman uppmanar till och med djurägarna att vägra släppa in länsstyrelsens djurskyddskontrollanter utan att ha med sin
egen besättningsveterinär som stöd. Detta är samma veterinärer, i regel från slakteriägda Svenska Djurhälsovården, som Jordbruksverket hävdar ska kunna stå för den oberoende kontrollen av sina kunder – att de av grisproducenterna anses stå helt på branchens sida säger en hel del om deras verkliga lojalitet.

Det enda vettiga som sägs i den här debatten är att om produktionen minskar måste även konsumtionen av griskött minska, om inte importen samtidigt ska öka. Vi har hela tiden sagt att ansvaret för grisarnas helvete ligger på tre parter – myndigheterna, branchen och konsumenterna. Vi är glada om vår kampanj har lett till hårdare tag från myndigheternas sida, även om det är långt ifrån tillräckligt hårt eftersom lagen ännu inte följs. Men mycket är upp till varje enskild konsument. Enligt Annika Bergman kommer 700 000 färre grisar födas upp i Sverige om ett par år. Bra, då är det upp till oss konsumenter att minska köttintaget så att dessa grisar verkligen skonas och inte bara
flyttar till andra sidan sundet. Importen är nämligen helt fri – men det är dina val också! Det är inte ofta konsumentmakt och medbestämmande är så enkelt och så konkret. Varje gång du väljer middag kan du rädda liv, en sojakorv och en vegoburgare i taget.
 

Konsumenter - gå inte på certifieringsfinten!

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Nu har Sveriges slaktindustri slutligen presenterat sin lösning på problemet med smutsiga, instängda, uttråkade och skadade grisar som Djurrättsalliansen ingående dokumenterat - en certifiering. Det hade väl varit en sak om det på certifikatet stod: här lever grisar i en naturlig miljö, de får böka och gyttjebada, deras skador behandlas omgående och ingen dödas i förtid. Men riktigt så är inte kraven formulerade. Istället handlar punkterna om foderförvaring, skadedjursbekämpning och även något så förtroendeingivande som följande krav: Om det vid medicinering blivit kvar en avbruten injiceringsnål i djuret, ska djuret identifieras och märkas.

Läs mer...
 

Ett lyckligt slut -Berättelsen om två riktigt glada grisar

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

För ett tag sedan fick Djurrättsalliansen ett anonymt brev som gav oss både glädje och hopp. Tillsammans med en skiva med bilder fanns en berättelse om två små grisar som fick chansen till ett annat liv än det de fötts till. Här är berättelsen om Pulvret och Sota:
"Efter att ha läst om grisarnas situation på svenska farmer bestämde vi oss för att göra något åt saken. Vi kände oss så frustrerade över att se betonggolv och grisar som klättrade på varandra i de trånga boxarna och vi ville förändra det. Vi diskuterade saken ett tag och kom fram till att vi ville göra skillnad här och nu, inte vänta på att alla plötsligt skulle förstå.

Läs mer...
 

Slakteribilder stoppade

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button
När fotoutställningen Walls of Glass, med bilder från ett svenskt slakteri, skulle visas på biblioteket i Umeå satte kommunen stopp. Motiveringen är att barn inte kan hantera att se hur slakten går till. Samma sag serverades blodpudding i skolmatsalen intill. Barnen kan alltså serveras blod på tallriken, men inte på bild.

Läs mer på Studio Etts hemsida
 

Djurrättsalliansen vittnar mot Hultström

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Djurrättsalliansen har beslutat att välja ut en rättegång att vittna i, nämligen den mot Lars Hultström och gården Blackstaby. Blackstaby har vi besökt fyra gånger, vilket är mer än de flesta andra gårdar, och vi har flera timmar filmmaterial och hundratals foton därifrån. Materialet, som har skickats till polisen men som vem som helst kan ta del av här på vår hemsida, talar för sig själv. Men för att verkligen låta det här prövas av en domstol, och ge ett prejudikat till framtida rättegångar, kommer vi också ställa upp med två vittnen som kan berätta om sina besök på gården.

Läs mer...
 

Om våra vittnesmål i polisutredningarna

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Den 23 november polisanmälde Djurrättsalliansen alla de gårdar där vi hittat brott mot djurskyddslagen. För att polisen ska ha så bra underlag som möjligt att arbeta utifrån har vi lämnat bevismaterial i form av oredigerade filmer och högupplösta foton från alla gårdar vi har besökt. Det borde räcka som underlag för en brottsutredning, i och med att bilderna ofta visar inredningsdetaljer, öronbrickor etc som gör att man kan fastställa att de är tagna på just den platsen. Vår utgångspunkt har varit att inget annat vittnesmål borde kunna väga lika tungt som fotodokumentation. Vi står bakom anmälningarna som organisation, och vi bekräftar giltigheten hos materialet.

Däremot har vi sedan tidigare tagit beslutet att vi inte vill lämna ut de enskilda personer som besökt respektive gård. Vi har all anledning att vilja skydda våra researchers identitet, inte minst för att de ska kunna fortsätta sitt arbete. Om det nu blir så att polisutredningarna inte kan gå vidare utan att fysiska personer framträder i rättegångarna så kommer vi att få omvärdera det här beslutet.

Vi kommer göra det som vi tror gagnar djuren mest i det långa loppet.

 
Sida 2 av 7

Ett liv som gris

Under två års tid har aktivister från Djurrättsalliansen besökt närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Det är omkring en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. Vårt undersökningsmaterial består av allt från stora industrifarmer till små familjegårdar. På varje gård har vi med hjälp av videokameror, kameror och anteckningsblock dokumenterat de övergrepp och lagbrott vi har sett.

Det omfattande material som vi samlat in ligger till grund för den här kampanjen. Våra betraktelser ger en oroväckande bild av de svenska grisarnas verklighet – en vardag präglad av tristess, sjukdomar och hårda betonggolv.

Följ med Djurrättsalliansen bakom köttfabrikernas stängda dörrar och ta del av våra avslöjanden.

Vågar du se sanningen?

Våra sociala medier

Bli fan till Djurrättsalliansen på Facebook, eller bli vän med oss på MySpace. Skriv gärna upp dig som prenumerant på vårt nyhetsbrev. Missa heller inte våra RSS-flöden:

Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en rikstäckande djurrättsorganisation som utgörs av lokalgrupper i olika städer. Det är våra aktiva medlemmar som driver och utgör Djurrättsalliansen. En stor del av Djurrättsalliansens kampanjer och material bygger på det arbete som vår researchgrupp utför. Syftet med den är att avslöja och motverka djurplågeri i alla dess former.

Allt arbete är oavlönat och alla donationer går oavkortat till arbetet för djuren.

Kontakta oss

  • Djurrättsalliansen
    Box 2107, 128 23 Skarpnäck
  • Telefon: 072-300 39 00
  • info@ettlivsomgris.se
  • Plusgiro: 42 54 11-6