Ett liv som gris

Ett liv som gris 2015

Stöd vårt arbete

  • Vårt arbete för djuren är inte möjligt utan våra supporters och vi hoppas att fler vill stödja våra kampanjer genom att bli månadsgivare.
  • SMS:a START DJUR100 till 72370 för att donera 100 kronor i månaden eller START DJUR50 till 72370 för att donera 50 kronor varje månad till Djurrättsalliansen livsviktiga arbete.
  • Du kan också donera direkt till vårt plusgirokonto 42 54 11-6.
Du är här: Startsidan Kampanjen Nyhetsarkiv

Bevittnat...

" Mycket blod och öppna sår. Grisarna var antingen apatiska eller aggressiva. "

Hässlås Nilsgård, Långås


Nyheter

Grisvanvård ett internationellt problem

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Den brittiska djurskyddsorganisationen Compassion in World Farming har i en mycket omfattande undersökning filmat och fotograferad förhållandena för grisar i flera europeiska länder under ett och ett halvt år. Undersökningen visar, föga förvånande, att det inte är mycket bättre ute i Europa än vi sett att det är här i Sverige.

Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien, som alla försöker profilera sig som länder med gott djurskydd, är med i undersökningen och resultatet är mycket nedslående.

Ta del av undersökningen här (engelska)

 

Lagbrott bekräftade även i Sörmland

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Förutom de lagbrott som statliga inspektörer upptäckt i Västerbotten, Östergötland och Uppland, samt nu senast i Halland, har inspektioner som utförts tack vare våra avslöjanden nu lett till anmärkningar i Södermanland. Trots att bönderna haft över en månad på sig att förbereda sig på inspektioner, och kolla upp gällande lagstiftning, hittade inspektörerna precis som Djurrättsalliansen brist på strö, dålig luftkvalitet och fixerade suggor på flera av gårdarna, rapporterar Södermanlands Nyheter. Bönderna hänvisar till att de inte vetat att det var förbjudet att låsa fast suggor med fixeringsgrindar. Var har de hållit hus den senaste månaden?

inspektörer   sam
 

Besiktningsveterinär inte förvånad över våra bilder

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Före detta slakteriveterinären Gabriele Meurer, som väckte stor uppståndelse 2001 då hon smygfilmade djurhanteringen på transporter och slakterier, är inte förvånad över Djurrättsalliansens bilder. Däremot beklagar hon att den uppståndelse och avsmak som sådana här avslöjanden väcker ofta är så kortlivad.

- Jag kan inte förstå folk som säger "åh, djurbehandlingen på slakterierna var så fruktansvärd att jag inte orkade titta" och som i nästa veva går och köper kött i affären utan att tänka efter. Jag tycker att en sådan konsument är lika skyldig till djurplågeriet som gårdarna eller slakteriet, säger Gabriele Meurer dagen före julafton till Lokaltidningen Oskarshamn.

Läs mer...
 

Pigmans önskelista

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Pigman, entusiastisk inför julDet har varit en intensiv månad för Pigman. Sedan den där dagen då han vann friheten har han ägnat dag och natt åt att arbeta för Sveriges grisar. Nu närmar det sig jul och Pigman undrar om det kanske finns snälla människor där ute som har en och annan grej över?

Läs mer...
 

Djurrättsalliansen bjuder på vegoskinka

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button
Använd ditt hjärta - välj vego!Djurrättsalliansengrupper i hela landet har under den senaste veckan synts på stan och utanför matbutiker för att påminna om grisarnas situation och bjuda på supergod veganskinka.

Skinkan finns att köpa på Astrid och Aporna i Malmö och på Goodstore i Stockholm. Den har också funnits på Gröna Boden i Göteborg och Orangia Livs i Örebro, men är nu slutsåld. 

Allvarliga djurskyddsbrott upptäckta i Halland

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button
Flera mycket allvarliga djurskyddsbrott har upptäckts vid föranmälda kontroller på grisgårdar i Halland (och det är inte första gången). Enligt tidningen Land Lantbruk hittades följande brister bland 31 besökta gårdar:

"På sex gårdar fanns sjuka och skadade grisar som inte hade fått nödvändig vård, på fem gårdar hade inte alla grisar fri tillgång till vatten, fyra gårdar saknade helt spår av strömedel hos djuren. På tre gårdar hade suggorna inte tillgång till strömedel för bobyggnadsbeteende, tre gårdar hade påtagligt gödselförorenade liggytor, en gård hade förtäckta lagårdsfönster, en gård kastrerade smågrisar äldre än 7 dagar utan bedövning, en djurhållare klippte tänderna på smågrisar med tång."

Länsstyrelsens inspektörer ska också ha hittat en sugga som haft födselsvårigheter i två dygn utan att få hjälp, och en sugga med stora liggsår som kultingarna åt ur. Det här är fruktansvärt, men det är inte förvånande. Liggsår är en effekt av hur grisuppfödningen ser ut idag, med hårda halmlösa golv, och en studie utförd av Svenska Pig visar att var tredje svensk sugga lider av dem.
 

Poliser och djurskyddsinspektörer hittar brister på besökta gårdar

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Nu har inte bara Svenska Djurhälsovården, utan även mer oberoende djurskyddsinspektörer, veterinärer och poliser besökt en del av de gårdar vi anmält. Trots att ägarna nu haft gott om tid att städa, och man tycker att de borde haft vett att slänga in lite mer halm i boxarna, har man hittat en hel del brister.

"Brist på strö är vanligt. Det är allt på en skala från ingenting till för lite" berättar en djurskyddsinspektör i Västerbotten. I Östergötland har man besökt en gård och hittat brister i hanteringen av sjuka grisar.  I Uppland har man hittat allvarliga brister på den gård som besökts.

 

Djurrättsalliansen får årets ProVoka-pris för Ett liv som gris

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Pristagare ProVoka 2009Årets Provoka-pris, ett pris till bästa provokation "i syfte att förbättra samhället till det bättre", går i år till Djurrättsalliansen för vår kampanj Ett liv som gris. En av prisutdelarna, Birger Schlaug, ger följande motivering på sin blogg: "För ett lysande, kyligt och långsiktigt arbete - utan inslag av våld - som upplyst och påverkat samhälle, bransch och politiker på ett sätt som medier och myndigheter misslyckats med, eller kanske inte ens ville."

Birger Schlaug har även tidigare bloggat om avslöjandet om den svenska grisindustrin. Bland annat nämner han hur det ingår för köttbranschen och politikerna att spela förvånade - men att det i själva verket snarast är avslöjandet som är det ledsamma i deras ögon, inte djurens situation.

 

Köpta veterinärer ser vad de har betalt för att se

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Visst visste vi att grisfarmare är bra på att städa när det kniper. Men när veterinärerna på Svenska Djurhälsovården, ägda av bland annat Scan, besökte 84 gårdar av dem vi granskat hade man bara anmärkningar på sex av dem. Precis som i vår undersökning var det vanligaste felet för lite strömedel, men det är tydligt att våra referensramar skiljer sig ordentligt åt på den punkten. För även om Sveriges grisbönder med största säkerhet har plockat bort döda och skadade djur och skrapat bort de värsta gödselagren i boxarna, är det svårt att tro att det numera är så välhalmat på alla dessa gårdar att lagkravet efterlevs. Svensk lag kräver nämligen att "strömedel till grisar ska ha sådana egenskaper samt ges i sådan mängd att grisarnas sysselsättningsbehov och komfortbehov tillgodoses." Våra bilder visar ytterst få gårdar där det kriteriet kan anses vara uppfyllt.

Har veterinärerna i fråga läst lagtexten? Kontroll av djurskyddslagen är inte en särskilt stor del i veterinärutbildningen, och djurskydd är knappast en hjärtefråga för de veterinärer som jobbar på Svenska Djurhälsovården. Där är det lönsamhet åt ägare och kunder som står i fokus, och det är inget man hymlar med.

 

LRF tiger för att slippa strängare lagar

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Lantbrukarnas Riksförbund har legat relativt lågt under de senaste veckornas grisdiskussioner. Anledningen, berättar ordförande Lars-Göran Pettersson idag för lantbrukstidningen ATL, är att man är rädd för att den nya djurskyddslagen skulle ställa högre krav på näringen: 

"- Annars hade mediestormen fortsatt längre tid. Det hade kunnat trigga politiker att ge tilläggsdirektiv till djurskyddsutredningen och andra opinionsbildare hade kanske lagt sig i."

Djurrättsalliansen uppmanar politiker och opinionsbildare att ta Lars-Göran på orden och lägga sig i. Grisarnas situation angår alla, och ska inte kunna tystas ner så lätt.

Läs LRF:s hemliga brev till medlemmarna

Läs hela artikeln i ATL

 
Sida 3 av 7

Ett liv som gris

Under två års tid har aktivister från Djurrättsalliansen besökt närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Det är omkring en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. Vårt undersökningsmaterial består av allt från stora industrifarmer till små familjegårdar. På varje gård har vi med hjälp av videokameror, kameror och anteckningsblock dokumenterat de övergrepp och lagbrott vi har sett.

Det omfattande material som vi samlat in ligger till grund för den här kampanjen. Våra betraktelser ger en oroväckande bild av de svenska grisarnas verklighet – en vardag präglad av tristess, sjukdomar och hårda betonggolv.

Följ med Djurrättsalliansen bakom köttfabrikernas stängda dörrar och ta del av våra avslöjanden.

Vågar du se sanningen?

Våra sociala medier

Bli fan till Djurrättsalliansen på Facebook, eller bli vän med oss på MySpace. Skriv gärna upp dig som prenumerant på vårt nyhetsbrev. Missa heller inte våra RSS-flöden:

Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en rikstäckande djurrättsorganisation som utgörs av lokalgrupper i olika städer. Det är våra aktiva medlemmar som driver och utgör Djurrättsalliansen. En stor del av Djurrättsalliansens kampanjer och material bygger på det arbete som vår researchgrupp utför. Syftet med den är att avslöja och motverka djurplågeri i alla dess former.

Allt arbete är oavlönat och alla donationer går oavkortat till arbetet för djuren.

Kontakta oss

  • Djurrättsalliansen
    Box 2107, 128 23 Skarpnäck
  • Telefon: 072-300 39 00
  • info@ettlivsomgris.se
  • Plusgiro: 42 54 11-6