Ett liv som gris

Ett liv som gris 2015

Stöd vårt arbete

  • Vårt arbete för djuren är inte möjligt utan våra supporters och vi hoppas att fler vill stödja våra kampanjer genom att bli månadsgivare.
  • SMS:a START DJUR100 till 72370 för att donera 100 kronor i månaden eller START DJUR50 till 72370 för att donera 50 kronor varje månad till Djurrättsalliansen livsviktiga arbete.
  • Du kan också donera direkt till vårt plusgirokonto 42 54 11-6.
Du är här: Startsidan Kampanjen Nyhetsarkiv

Bevittnat...

" Stark likdoft. En död, förruttnad gris låg bland de andra. Skitigt, blött, oerhörd stank. Många nedstänkta med blod. Kan inte ha fått daglig tillsyn. "

Mossby, Skivarp


Nyheter

Ingen förbättring på finska grisfarmer

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

För två år sedan utförde den finska djurrättsorganisationen Oikeutta Eläimille en liknande kampanj som Ett liv som gris. Trots löften från politiker och näringslivet om förbättrade villkor och tillsyn, så visar en uppföljning att grisarnas liv ser precis lika illa ut som förut. Uppföljningen (gjord hösten 2009) offentliggjordes i går, och inkluderar 30 grisfarmer.

Många debattörer undrade varför vi i Djurrättsalliansen väntade med vår polisanmälan. Erfarenheterna från Finland lär dock upprepas även i Sverige; detta visar återigen att man som konsument inte kan sätta sin tillit till politikerna och näringslivet när det gäller djurens välfärd. Vår lösning på problemet är inte fler urvattnade lagar, utan att helt enkelt lära sig laga vegetariskt.

 

Instruktionen till veterinärerna

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Djurrättsalliansen har tagit del av ett brev som skickats ut till landets alla distriktsveterinärer från organisationens chef. Distriktsveterinärerna är statligt anställda men fungerar ofta som besättningsveterinärer på grisgårdar. De har därför inte lika starka kopplingar till branschen som veterinärerna på Svenska Djurhälsovården (som ägs av bland annat Scan) men de har lantbrukarna som kunder och mycket att vinna på att hålla sig väl med dem. 

Läs mer...
 

En julhälsning från Regina Lund

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button
Regina Lund. Foto: Simon Fritzell.En meter. Ett kliv på en meter. Det är ibland allt som krävs
för att välja vego mat istället för en ihopklämd slaktad gris i ett skinn.
Förr visste vi inte bättre. Förr fanns inga alternativ trodde vi. Men vi vet
bättre nu. Det finns alternativ och det är inte för sent. Ta klivet som
ibland bara är en meter i mataffären. Välj vego.

Ge jordklotet i julklapp att du blir vegetarian! God jul! Kram Regina Lund
 

Beställ Elisabeth Ohlson Wallins vykort

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Elisabeth Olsson Wallins vykortElisabeth Ohlson Wallins vykort till stöd för Djurrättsalliansen och grisarna finns nu att beställa direkt från oss.

Fem stycken för 65 kr, eller tio för 120 kr (inklusive porto) på plusgiro: 42 54 11-6.

 

Djurskyddsdebatten i riksdagen

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Igår debatterades djuskydd och grishållning i riksdagen, en extrainsatt debatt som fördes tack vare vår kampanj. Anders Ygeman (s), var initiativtagare och satte huvudet på spiken i följande anförande:

"Eskil Erlandsson tar i sitt anförande upp tre åtgärder som han har vidtagit. Han har bjudit in branschen. Man kan undra varför. Finns det någon bransch som är så välrepresenterad på något departement som jordbruksbranschen på Jordbruksdepartementet? Jag tvivlar på det. Jag tror att ungefär varannan medarbetare till Eskil Erlandsson kommer från jordbruksbranschen. Det hade varit bättre att ta ett varv i korridoren och fråga vad de tycker."

Lite senare fortsätter samma talare:
"Bengt-Anders Johansson, Moderaterna, har med sin politik halverat antalet kontroller i många län. Sedan har han mage att stå här i kammaren och hävda att djurskyddsorganisationer ska anmäla missförhållanden. Nej, moderater och Bengt-Anders Johansson, det är djurskyddsinspektörer som ska upprätthålla djurskyddslagen, inte djurskyddsorganisationer. Alliansen kan inte smita från sitt ansvar för den halverade djurskyddskontrollen genom att skylla på djurskyddsorganisationerna."

Läs mer om Djurrättsalliansens syn på debatten här
Hela debatten finns att läsa här
Ett radioklipp från debatten

 

Varför anmälde ni inte direkt?

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Djurrättsalliansens avslöjande om förhållandena på svenska grisfarmer har gett eko. Oerhört många har reagerat på bilderna och vi får hundratals brev och telefonsamtal från människor som uttrycker sin tacksamhet över att få veta vad som försiggår bakom kulisserna. Men vi har också mottagit kritik i media, bland annat från företrädare för Sveriges Veterinärförbund. De menar att vi borde ha anmält missförhållandena samma dag som vi stötte på dem. Hållningen är förståelig – och samtidigt helt obegriplig.

För det första: många av de gårdar vi dokumenterat och polisanmält har haft veterinärer på besök de senaste åren. Till dessa hör Lars Hultströms gård Blackstaby – där grisar sågs äta på andra döda grisar, där det rådde en total avsaknad av strö och där många djur var sjuka och till synes obehandlade. Det har varit veterinärer där. Men de har inte anmält förhållandena. De har heller inte filmat djurens situation för att få till stånd en debatt och verklig förändring. Istället har de gjort tvärtom: de har tagit grisuppfödarnas parti i media och försökt släta över missförhållandena. Om fler av Sveriges veterinärer vågade tala, om de inte var så intimt ekonomiskt och karriärmässigt förknippade med djurindustrin, om de hade gjort sitt jobb med djurens välfärd för ögonen – då hade Djurrättsalliansens avslöjanden kanske inte behövts.

För det andra: självklart skulle det känts bättre att anmäla förhållandena. Ingen djurvän går från en slaktsvinsuppfödning oberörd. Men vilka konsekvenser skulle ett sådant agerande få? Det borde vara uppenbart även för Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund, att om vi hade anmält den första farmen vi besökte så skulle vi inte kunnat dokumentera några fler. Och då skulle djuren likväl lämnats till sitt öde.  Vi hittade brott mot djurskyddslagen på över nittio av de hundra besökta - slumpmässigt utvalda - gårdarna. Det är ett oerhört starkt underlag för att säga någonting om helheten i produktionen. Det stod tidigt klart för oss att detta inte är avvikelser - det är en av samhället accepterad norm. Grisar lever i sin avföring. De saknar strö. De står tio stycken på nio kvadratmeter. Djurskyddslagen tas inte på allvar i Sverige - varken dess portalparagrafer eller detaljföreskrifter. Grisfarmernas agerande är mer eller mindre lagligt – men likväl accepterat. Detta bekräftas inte minst av de utredningar som snabbt gjordes efter bilderna fått medial uppmärksamhet och som konstaterade att lugnet råder.  

För det tredje: att anmäla en typ av djuruppfödning som har samhällets godkännande är en osäker väg att gå. Djurrättsalliansens aktiva har oräkneliga gånger anmält missförhållanden på djurfarmer till ansvariga myndigheter. I ytterst få fall har detta lett till några konsekvenser för varken djuren eller ägaren till farmen. Värt att konstatera är även att en djurhållare som döms till fängelse för brott mot djurskyddslagen får behålla sina djur. För att det skulle finnas ett ökat tryck på en ordentlig utredning och prioritering av brotten valde vi att anmäla de över nittio gårdarna i samband med den mediala uppmärksamheten. Återstår att se om de grisar som nu står instängda på dessa gårdar kommer att märka någon skillnad.

Vårt arbete hade ett preventivt syfte. Att låta avslöjandet stanna vid anmälan av en gård hade i vårt tycke varit ansvarslöst – när grisarna på granngården plågas lika mycket. Förhoppningsvis kan Djurrättsalliansens utredning leda till ett ifrågasättande av förhållanden för grisar i Sverige och på så sätt nå en verklig förändring för djuren.

 

Sanningen om Djurrättsalliansens agenda och PR-kupp...

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button
....kan inte uttryckas bättre än vad en fristående liberal frilansskibent i Västerbottenskuriren just gjort:


"Sant är att Djurrättsalliansen vill att folk ska äta mindre kött, helst inget alls. Precis som att köttproducenter vill att svenskar ska äta mycket kött, helst mer. Skillnaden ligger i att Djurrättsalliansen blott själsligen berikas av att fler blir vegetarianer, medan köttnäringen blir förmögnare rent faktiskt. Nyheten om djurvanvården bygger på metodiskt arbete och genuint sakfrågeengagemang. Och visst är det så att Djurrättsalliansen vill att du ska avstå från julskinkan. Men allt som glimmar till i medieflödet är inte pr, somligt är faktiskt opinionsbildning också."

Läs hela artikeln här

 

Lyxiga recept i nya kokboken Vego Deluxe

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Vego DeluxeDaniel Rolke har samlat ihop över 170 feta recept i sin nya kokbok Vego Deluxe. Till hjälps har han tio av Sveriges grymmaste vegokockar och bästa matbloggare. Bland annat Björn Gadd, Sara Rudenmo och Nina Andersson som gjort Vegania och jobbat på Hermans och Hagabion.

Läs mer...
 

Rösta fram Djurrättsalliansen-aktivist som månadens Malmö-/Lundabo

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Johan Carlsson från Djurrättsalliansen, som låg bakom avslöjandet om missförhållandena på Svenska grisfarmer, är nu nominerad till månadens malmö-/lundabo i tidningen City.

För att rösta på honom, och på samma gång alla som kämpar för grisarna skickar du ett SMS med texten "CITYS månad 1" till 72130. Kostar 5 kronor.

 

Elisabeth Ohlson Wallin gör julkort för Djurrättsalliansen

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Elisabeth Olsson Wallins julkort med inklippta bilder från Djurrättsalliansen

När fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin (känd bland annat för Ecce Homo-utställningen) nåddes av nyheten att så många svenska grisgårdar missköter sina djur ville hon genom att ta ett julkort med de döda och misskötta grisarna uppmana till ”skink-time out” denna jul.

- Vi måste som konsumenter sätta press på de ansvariga för köttindustrin. Jag har hört alldeles för veka uttalanden och undanflykter om hur misskötsel av djur ska upphöra efter Djurrättsalliansens avslöjande. Det duger helt enkelt inte!

Läs mer...
 
Sida 4 av 7

Ett liv som gris

Under två års tid har aktivister från Djurrättsalliansen besökt närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Det är omkring en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. Vårt undersökningsmaterial består av allt från stora industrifarmer till små familjegårdar. På varje gård har vi med hjälp av videokameror, kameror och anteckningsblock dokumenterat de övergrepp och lagbrott vi har sett.

Det omfattande material som vi samlat in ligger till grund för den här kampanjen. Våra betraktelser ger en oroväckande bild av de svenska grisarnas verklighet – en vardag präglad av tristess, sjukdomar och hårda betonggolv.

Följ med Djurrättsalliansen bakom köttfabrikernas stängda dörrar och ta del av våra avslöjanden.

Vågar du se sanningen?

Våra sociala medier

Bli fan till Djurrättsalliansen på Facebook, eller bli vän med oss på MySpace. Skriv gärna upp dig som prenumerant på vårt nyhetsbrev. Missa heller inte våra RSS-flöden:

Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en rikstäckande djurrättsorganisation som utgörs av lokalgrupper i olika städer. Det är våra aktiva medlemmar som driver och utgör Djurrättsalliansen. En stor del av Djurrättsalliansens kampanjer och material bygger på det arbete som vår researchgrupp utför. Syftet med den är att avslöja och motverka djurplågeri i alla dess former.

Allt arbete är oavlönat och alla donationer går oavkortat till arbetet för djuren.

Kontakta oss

  • Djurrättsalliansen
    Box 2107, 128 23 Skarpnäck
  • Telefon: 072-300 39 00
  • info@ettlivsomgris.se
  • Plusgiro: 42 54 11-6