Ett liv som gris

Ett liv som gris 2015

Stöd vårt arbete

  • Vårt arbete för djuren är inte möjligt utan våra supporters och vi hoppas att fler vill stödja våra kampanjer genom att bli månadsgivare.
  • SMS:a START DJUR100 till 72370 för att donera 100 kronor i månaden eller START DJUR50 till 72370 för att donera 50 kronor varje månad till Djurrättsalliansen livsviktiga arbete.
  • Du kan också donera direkt till vårt plusgirokonto 42 54 11-6.
Du är här: Startsidan Kampanjen Nyhetsarkiv

Bevittnat...

" Stark likdoft. En död, förruttnad gris låg bland de andra. Skitigt, blött, oerhörd stank. Många nedstänkta med blod. Kan inte ha fått daglig tillsyn. "

Mossby, Skivarp


Nyheter

Grisarnas liv i debatt

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Den 1/12 tog SVT:s Debatt upp grisarnas situation. Representanter för Djurrättsalliansen fanns på plats. Följ diskussionen och se programmet här.

 

Intensiv gris-vecka i Skåne

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Första veckan av Griskampanjen för Djurrättsalliansen i Skåne var intensiv och fylld av positiv respons och givande möten med allmänheten.

Varje dag under hela veckan har en grupp aktivister funnits på plats på torgen i Malmö och informerat allmänheten om det 2 års långa arbetet och dokumentation som man har gjort på ungefär 100 slumpvis utvalda grisfarmer runt om i Sverige. På lördagen gästades vi dessutom av Pigman, som oförtröttligt kämpar vidare mot sina gamla plågoandar i grisindustrin.

Läs mer...
 

Javisst - vi åkte till Ryssland och fotade!

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Det nya desperata motdraget från svensk grisindustri: Djurrättsalliansens bilder är fejkade. De är inte bara tagna i utlandet, de är dessutom photoshoppade till oigenkännlighet. Anklagelserna framstår för oss som desperat. Varför i hela friden skulle vi åka till Ryssland för att fotografera något som man enkelt kan hitta i Tomelilla?

Annika Bergman, ordförande för Sveriges grisföretagare, säger till tidningarna idag att det fanns djupa halmbäddar i hörnen på boxarna som vi inte fotograferat. Det framstår som både direkt ohederligt och löjligt att tala om halmbäddar i samma mening som svenska slaktsvin. Vem som helst som varit inne i ett vanligt slaktsvinsstall vet att i de fall där finns något strö överhuvudtaget är det inte fråga om bäddar - utan om spridda strån på betongen.

Läs mer...
 

Ge inte köttindustrin fler chanser - protest utanför branchmötet på Jordbruksverket

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Grisar från Djurrättsalliansen på plats utanför JordbruksverketMåndagen den 30/11 samlades företrädare för svensk grisindustri och jordbruksminister Eskil Erlandsson på Jordbruksverket i Jönköping. De diskuterade hur grisindustrin ska göra för att återvinna konsumenternas förtroende. Det är tydligen deras gemensamma angelägenhet, och något de väljer att diskutera i enrum.

Läs mer...
 

Välkommen att protestera med oss!

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button
flygbladsthlmEn gång i veckan fram till jul kommer aktivister från Djurrättsalliansen stå på Sergels torg i Stockholm med banderoll och dela ut flygblad för att påminna om grisarnas situation. Kom med du också!

Varje onsdag fram till jul kl 16.00 - 18.00.
 

En industri som städar när de får kris

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Tidigare i veckan visade Lars Hultström med all önskvärd tydlighet hur snabbt det kan gå att städa när det brinner i knutarna. Innan reportrar från Aktuellt och djurskyddsinspektörer från Länsstyrelsen anlände hade sjuka djur avlivats och flera stall städats. Högtryckstvättarna var igång när de kom ut, och det var bara ett visst stall som fick filmas; ett där väggarna fortfarande dröp av fukt. Sveriges alla grisfarmer är förmodligen renare och mer välskötta dessa dagar än någonsin förr, och en "oanmäld" inspektion kunde knappast komma lägligare för deras del.

Trots Hultströms förberedelser anmärkte inspektör och veterinär på för lite halm och trasig ventilation.

Nu har Lars Hultström avgått. Hans gård hör till ett av de värre ställena vi besökt, men det är inte det värsta. Hans avgång är helt uppenbart ett försök för branschen att rädda ansiktet. Det är ett klassiskt knep, att plocka fram en syndabock och skicka ut i kylan. Sådär, nu har vi städat upp. Scan gör på samma sätt när man tillfälligt stänger av de gårdar som vi granskat. Hur kan de lita på sina andra leverantörer, om så gott som varenda en av de leverantörer vi besökt har uppvisat brister?

 

Lyckad manifestation avslutade första kampanjveckan

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Intresset från allmänheten var stortFörsta veckan för kampanjen Ett liv som gris var verkligen en rivstart. För att samla upp alla de som blivit upprörda av bilderna som visats i media anordnade Djurrättsalliansen på lördagen en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm.

Jens HolmJens Holm, vänsterpartist och före detta EU-parlamentariker, pratade om hur jordbrukspolitiken svikit djuren alltsedan den nya regeringen tillträdde, bland annat genom nedläggningen av Djurskyddsmyndigheten och genom att ge mindre resurser till djurskyddsinspektörerna.

Lena Lindström, talesperson för kampanjen, läste upp ett par av de hundratals positiva brev som inkommit till Djurrättsalliansen sedan kampanjen började.

Thpomas JärvhedenKomikern Thomas Järvheden pratade om sin vego-process, som liknades vid att sluta röka, om hur verkligheten göms bakom osmakliga ord som korv, och om olika typer av nassar.

Mian LodalenSlutligen pratade Mian Lodalen om hur viktigt det är att sådana här saker kommer fram i ljuset, och läste upp ett brev från en före detta grisuppfödare som vittnar om hur utbredda missförhållandena i grisindustrin är.

 

02

Pigman var naturligtvis på plats!

 

 

Föredrag om grisarnas liv på svenska farmer

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Vill du att vi ska komma till din skola eller studieförbund för att berätta om grisarnas liv på svenska farmer?

Djurrättsalliansen har under två års tid arbetat med att dokumentera grisarnas situation på svenska gårdar. Avslöjandet blev det största i svensk historia. Nu lanserar vi vår föreläsningsgrupp då vi märkt av ett stort intresse av vad vi fann under våra besök runtom i landet. Vi kommer gärna ut till din skola, arbetsplats, parti eller förening och pratar om grisar, djurhållning och vad man kan göra för att förändra djurens situation.

Kontakta oss på foredrag@djurrattsalliansen.se för mer information och bokning.

 

Brevet från LRF till djurbönderna

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Ordföranden för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har skickat ett brev till alla förbundets medlemmar som har djurhållning. Det handlar om hur man ska återvinna konsumenternas förtroende, inte ett ord om att medlemmarna faktiskt bryter mot lagen i stor skala, eller om att man förbättra djurens förhållanden.  Inte ett ord om djurskydd.

Vårt motiv var att visa vad som händer bakom väggarna till djurfabrikerna, och det är tydligt att den sanningen inte höll för granskning. Vi har bara haft en kamera mellan oss och verkligheten, det vi hittat är upp till var och en att ta ställning till.

Även i tidigare fall av vanvård har LRF velat mörklägga händelserna. Ett exempel från i somras visar att man hittade hundratals döda smågrisar och att 25 ytterligare grisar tvingades bli avlivade. LRF:s kommentar: "Vår uppgift är att (...) lindra effekterna av det som faktiskt inträffat. (...) Vi försöker mota Olle i Grinden och se till att det inte går så långt att myndigheter tvingas ingripa. Man behöver inte ta till storsläggan utan kan oftast lösa det på ett smidigare sätt."

Grisbönderna mobiliserar för att få tillbaka ditt förtroende - är de verkligen värda det? Det här brevet talar sitt tydliga språk.

Läs mer...
 

Linköping och Norrköping fick se köttindustrins baksida

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Idag fick Linköping och Norrköping besök av Djurrättsalliansen som visade upp ett av grisindustrins offer. Bemötandet från allmänheten var mycket gott och intresset för våra frågor stort.
 
Sida 5 av 7

Ett liv som gris

Under två års tid har aktivister från Djurrättsalliansen besökt närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Det är omkring en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. Vårt undersökningsmaterial består av allt från stora industrifarmer till små familjegårdar. På varje gård har vi med hjälp av videokameror, kameror och anteckningsblock dokumenterat de övergrepp och lagbrott vi har sett.

Det omfattande material som vi samlat in ligger till grund för den här kampanjen. Våra betraktelser ger en oroväckande bild av de svenska grisarnas verklighet – en vardag präglad av tristess, sjukdomar och hårda betonggolv.

Följ med Djurrättsalliansen bakom köttfabrikernas stängda dörrar och ta del av våra avslöjanden.

Vågar du se sanningen?

Våra sociala medier

Bli fan till Djurrättsalliansen på Facebook, eller bli vän med oss på MySpace. Skriv gärna upp dig som prenumerant på vårt nyhetsbrev. Missa heller inte våra RSS-flöden:

Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en rikstäckande djurrättsorganisation som utgörs av lokalgrupper i olika städer. Det är våra aktiva medlemmar som driver och utgör Djurrättsalliansen. En stor del av Djurrättsalliansens kampanjer och material bygger på det arbete som vår researchgrupp utför. Syftet med den är att avslöja och motverka djurplågeri i alla dess former.

Allt arbete är oavlönat och alla donationer går oavkortat till arbetet för djuren.

Kontakta oss

  • Djurrättsalliansen
    Box 2107, 128 23 Skarpnäck
  • Telefon: 072-300 39 00
  • info@ettlivsomgris.se
  • Plusgiro: 42 54 11-6