Ett liv som gris

Ett liv som gris 2015

Stöd vårt arbete

  • Vårt arbete för djuren är inte möjligt utan våra supporters och vi hoppas att fler vill stödja våra kampanjer genom att bli månadsgivare.
  • SMS:a START DJUR100 till 72370 för att donera 100 kronor i månaden eller START DJUR50 till 72370 för att donera 50 kronor varje månad till Djurrättsalliansen livsviktiga arbete.
  • Du kan också donera direkt till vårt plusgirokonto 42 54 11-6.
Du är här: Startsidan Kampanjen Ur media

Bevittnat...

" Vi såg svansbitning, dåligt med strö, benskador, bölder. Karl-Petter hade en affisch på sig själv på väggen hos slaktsvinen... "

Ramstad gård, Säffle


Ur media

Griskampanjen utsedd till "Årets PR-kupp"

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Intresset för grisarnas situation har varit så stort att antalet artiklar blivit närmast omöjligt att hålla sig á jour med. Vi har sammanställt en lista över de artiklar vi hittat hittills. Ett urval ur rubrikerna: "Årets PR-kupp", "Toppkrogar bojkottar Hultströms gårdar", "Var femte svensk skippar julskinkan" samt "Djuraktivisterna har blivit medieproffs".

Vi är naturligtvis väldigt glada för att uppmärksamheten runt kampanjen har lett till att så många har fått upp ögonen för grisarnas situation. Men varför detta prat om PR-kupp?

Såhär skriver Anne Brynolfsson i Västerbottens-Kuriren.

"Handen på hjärtat, vem är förvånad över att det inte är knorr på svansen på alla svenska svin? Att det inte finns strö i varenda grisbox? Visst vet väl ändå alla att sanningen om den lyckliga grisen är tillskarvad? Ett ideal, snarare än verkligheten. Jag vill hävda att den rysare till film som Djurrättsalliansen sålde in till vissa medier inte var ett avslöjande, så mycket som det var en fråga om myckenhet.
Så väldigt mycket vanvård, på så väldans många gårdar. Närmre nittio stycken, faktiskt. Och så, förstås, den pikanta detaljen att en av gårdarna tillhörde Lars Hultström, dåvarande ordförande för intresseorganisationen Swedish Meats.

Med avslöjandet kom motreaktionen. Olaga intrång, hette det. En dold agenda hävdades. Och värst av alla anklagelser: Allt är bara pr! Som Lars Hultström skrev i en debattartikel i Tidningen Land: "Deras strategi att svartmåla branschen har lyckats till 100 procent. Deras mål är att få oss alla till vegetarianer."
Fler hängde på. I Svenska Dagbladet skrev den tidigare pr-konsulten och nuvarande ledarskribenten Johan Wennström att Djurrättsalliansen lyckats "sätta sin bild av verkligheten". Att de verkligen känner värdet av "spinn".
Varför utmåla Djurrättsalliansens som ett pr-maskineri? Jo, för smutsigare än stian är pr-branschen. Att kalla ett nära-jul-avslöjande av vanvård i massiv skala för "tajmning" är ett försök att mildra intrycken. Att benämna skandalen som en "smaskig mediehistoria" har en synnerligen överslätande effekt. För det som bara är pr, är inte värt att ta på allvar. Det lär, paradoxalt nog, vara det råd som den pr-byrå som just nu krishanterar å köttindustrins vägnar gett till sina uppdragsgivare.

Så vad är då verklig pr? Det är vad som får vanvård av djur i köttproduktionen att framstå som en engångshändelse, en rötäggsincidens - varje gång det händer. Det är också pr-arbete som ligger bakom Scan-bloggen, och att tevekocken Tina Nordström för några veckor sedan mumsade lufttorkad skinka på Swedish Meats-Hultströms gård. Skicklig marknadsföring och pr är vad som får svenskarna att äta mer och mer kött varje år.

Sant är att Djurrättsalliansen vill att folk ska äta mindre kött, helst inget alls. Precis som att köttproducenter vill att svenskar ska äta mycket kött, helst mer. Skillnaden ligger i att Djurrättsalliansen blott själsligen berikas av att fler blir vegetarianer, medan köttnäringen blir förmögnare rent faktiskt.
Nyheten om djurvanvården bygger på metodiskt arbete och genuint sakfrågeengagemang. Och visst är det så att Djurrättsalliansen vill att du ska avstå från julskinkan. Men allt som glimmar till i medieflödet är inte pr, somligt är faktiskt opinionsbildning också."

 

Djurrättsalliansen på Aftonbladet Debatt: Därför polisanmäler vi ett nittiotal grisfarmer

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Vi menar att samhället både för djurens och mijlöns skull bör arbeta för en omställning till en helt vegetabilisk livsmedelsförsörjning. Det kan låta dramatiskt men är bara ett tankesteg bort. Det finns så många, goda och näringsriktiga alternativ till kött och andra djurprodukter. Efter idag kan ingen längre säga att de inte visste. Vi hoppas att vi med denna undersökning lagt grunden till ett medvetet ställningstagande hos varje konsument.

Läs hela artikeln Därför polisanmäler vi ett nittiotal farmer

 

Mian Lodalen med fler: Ett liv som gris är inget liv

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Mian Lodalen, Charlotte Perelli och Zinat Pirzadeh har undertecknat en debattartikel i Aftonbladet under rubriken "Ett liv som gris är inget liv". Detta tillsammans med etologen Lena Lindström, veterinären Fredrik Johansson samt Göran Gustavsson som alla tre bidragit till vår rapport Ett liv som gris.

"De ligger på din tallrik nästan varje dag, men vad vet du egentligen om grisar?" frågar sig debattörerna på Aftonbladet.se.

 

Swedish Meats ordförande tar time out

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Swedish Meats ordförande Lars Hultström tar time out från sina uppdrag i LRF, Swedish Meats, HK Scan och Svenska djurhälsovården. Detta efter Djurrättsalliansens avslöjanden om hans farm i Blackstaby.

Följande artiklar är några av de som än så länge skrivits om avslöjandet:

 

Ekot rapporterar om misskötta grisfarmer

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

"Det finns allvarligare brister i djuromsorgen om svenska grisar än vad som hittills varit känt. Det visar en granskning som organisationen Djurrättsalliansen gjort och som Ekot tagit del av." Läs artikeln på SR.se: Vanvårdade grisar äter upp varandra

 

Ett liv som gris

Under två års tid har aktivister från Djurrättsalliansen besökt närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Det är omkring en tiondel av Sveriges alla grisfarmer. Vårt undersökningsmaterial består av allt från stora industrifarmer till små familjegårdar. På varje gård har vi med hjälp av videokameror, kameror och anteckningsblock dokumenterat de övergrepp och lagbrott vi har sett.

Det omfattande material som vi samlat in ligger till grund för den här kampanjen. Våra betraktelser ger en oroväckande bild av de svenska grisarnas verklighet – en vardag präglad av tristess, sjukdomar och hårda betonggolv.

Följ med Djurrättsalliansen bakom köttfabrikernas stängda dörrar och ta del av våra avslöjanden.

Vågar du se sanningen?

Våra sociala medier

Bli fan till Djurrättsalliansen på Facebook, eller bli vän med oss på MySpace. Skriv gärna upp dig som prenumerant på vårt nyhetsbrev. Missa heller inte våra RSS-flöden:

Om Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en rikstäckande djurrättsorganisation som utgörs av lokalgrupper i olika städer. Det är våra aktiva medlemmar som driver och utgör Djurrättsalliansen. En stor del av Djurrättsalliansens kampanjer och material bygger på det arbete som vår researchgrupp utför. Syftet med den är att avslöja och motverka djurplågeri i alla dess former.

Allt arbete är oavlönat och alla donationer går oavkortat till arbetet för djuren.

Kontakta oss

  • Djurrättsalliansen
    Box 2107, 128 23 Skarpnäck
  • Telefon: 072-300 39 00
  • info@ettlivsomgris.se
  • Plusgiro: 42 54 11-6